Sunday, 4 May 2014

Satu Petang Di Bukit Fraser

Pada 1 Mei 2014 lepas saya dan tiga rakan lagi, Sdra Jaafar Sabudin, Sdra Ishak Puspakom dan Tn Hj Nasharuddin Abrahim ke Kuala Kubu Baru melawat jenazah abang pada Tn Hj Ramli Salleh yang meninggal kerana sakit tua. Selepas sembahyang zohor dan jenazah di Masjid Ar Rahimah kami menuju ke Bukit Fraser. Dari Kuala Kubu Baru menggambil masa kira 1 jam 15 minit perjalanan 30 kilometer mendaki bukit.

Setelah memandu 6 kilometer daripada Kuala Kubu Baru, kami nampak melihat Empangan Sungai Selangor yang meghadapi kekurangan air dalam takungan kerana fenomina cuaca panas yang panjang menyebab berlaku krisis air di Negeri Selangor.
 Jalan menuju keBukit Fraser berbengkang bengkok, tak nampak rumah pun kerana kawasan ini adalah hutan simpan kekal dan sudah pasti kiri dan kanan jalannya hanyalah hutan tempat macam macam monyet, ungka dan unggas lain. Jalannya sunyi kerana tak banyak kenderaan.

Selepas menunaikan Solat Ashar diMasjid Sultan Mahmud diBukit Fraser kami pun mula menurun bukit pulang ke Andalas Klang.

No comments:

Post a Comment