Friday, 30 May 2014

Javanese Settlement - Padang Jawa

Wahai Bro Saian Asmari, Bro Khairul Zakaria dan Bro Hj Abd Aziz Barhan, sebagaimana yang saya janjikan pada posting yang lepas, saya akan kemukakan satu lagi dokumen yang ada kaitan mengenai jawa di Padang Jawa.

Sayang sekali menjadi pemimpin yang kurang arif tentang sejarah kampung sendiri.Menulis dan bercakap tanpa ada fakta yang 'proper' hanya bersandarkan pada 'hearsay' yang tidak tahu siapa periwayatnya. Kalau periwayatnya Tn Hj Mahmud seperti apa yang ditulis oleh Bro Saian Asmari dan Bro Khairul Zakaria adalah tidak betul kerana saya anak kelahiran serta dibesarkan dalam Padang Jawa, masih bernafas lagi pernah mendengar cerita ini daripada Tn Hj Mahmud sendiri.Jelas sekali kedua dua penulis ini ada membuat penokok tambah,olahan dan pengurangan pada penceritaan Tn Hj Mahmud. Sumber penting yang disebut oleh Tn Hj Mahmud dalam penceritaan nya adalah datangnya daripada bapanya Tn Hj Ahmad. Bro Saian dan saya tidak pernah kenal dan melihat wajah Tn Hj Ahmad.

Berikut adalah satu dokumen yang tidak pernah terfikir keujudannya oleh kepimpinan Padang Jawa khususnya Bro Saian Asmari, Bro.Hj Aziz Barhan dan Bro Khairul Zakaria yang tersimpan di Arkib Negara Malaysia.Saya berikan tajuknya dan rujukan supaya Bro bro dapat membuat kajian dan memperbaiki tulisan anda.   
Javanese Settlement – Padang Jawa
(No.rujukan: 1957/0128272; Jenis Bahan: Fail; Negeri:IBU PEJABAT
    

No comments:

Post a Comment