Friday, 8 February 2013

Sejarah Kampung Padan g Jawa Part 16 - Menoleh Kebelakang - Nama Kampung Ku Harum Di Dada Akhbar 1906 & 1910. Membuktikan Cerita Tok Juara @ macam macam Tok Mengenai Wak Kiran Adalah Karut.

Posting kali ini aku menoleh kebelakang zaman silam Padang Jawa didada akhbar pada tahun 1906 dan 1910 yang sempat aku kumpulkan dari pembacaan ku bila ada masa, tak kiralah daripada buku, laman web, majalah dan lain bahan bacaan. Aku teringat al kisah penulisan Tok Juara @ Tok Ketua @ Tok Lurah @ Tok Sidang dikampungku yang ada panglima dan hulubalang menulis dilaman jajahannya mengenai ada seorang jawa konon namanya Kairan atau kata orang lain Kiran atau Sakiran yang datang daripada Jawa Tengah ke kampung ini. Kata Tok Juara @ macam macam Tok dilaman jajahannya, begitulah menurut pembekal maklumat kepadanya dan kata pembekal maklumat itu lagi pekerjaan orang jawa ini ialah menebas dan menerangkan hutan. Untuk kuatkan penceritaan Tok Juara @ macam macam Tok tambah penghuraian istilah dalam kamus jawa erti "Padang" dan "Jawa". Maka timbul lah nama Padang Jawa. Yang anehnya sekali Tok @ macam macam Tok ini tidak tahu menghuraikan mengikut kamus jawanya bila jawa Kiran ini datang serta matinya bila dan dimana. Mungkin pembekal maklumat kepada Tok @ macam macam Tok tak ceritakan perkara ini. Tok macam macam Tok ini senang buat karangan "Apabila meninggal dunia, dikebumikan di tanah perkuburan dihujung kampung."   

Cerita Tok dengan segala macam Tok mengenai Wak Kiran yang ada kaitan dengan nama Padang Jawa itu karut semata mata. Nak tanya sikit pada Tok @ macam macam Tok, zaman bila yang dikatakan Wak Kiran wujud.? Kalau Tok nak jawab 1870 - 1900 panjang umur nanti akan dihidang cerita pada zaman tersebut.       

Nama Padang Jawa memang telah lama wujud apabila penjajah British menjajahi Selangor. Tengok saja nama Padang Jawa dibawah ini. Sorrylah kalau perkataan Padang Jawa itu kecil sangat cuba tok besarkan biji mata supaya nampak tulisan itu.Keratan Akhbar ini adalah daripada sumber Newspaper SG, National Library Singapore . Tujuan mempaparkan keratan akhbar ini adalah untuk sejarah dan pengetahuan warga Kampng Padang Jawa sahaja.
 

No comments:

Post a Comment