Monday, 3 December 2012

Nipah - Jenis Palma Yang Telah Pupus Di Kampung Ku


 Apa yang ingin aku perkatakan mengenai nipah ini adalah pada suatu masa dahulu di Kampung Padang Jawa khususnya dikawasan Jalan Berangan terdapat ramai orang kampung yang mencari rezeki sampingan melalui mencucuk atap sama ada untuk di jual ataupun untuk kegunaan sendiri. Dulu  ada juga orang kampung yang pandai buat tudung saji daripada daun nipah.

Sekarang ini pokok nipah dalam Kampung Padang Jawa telah pupus kerana pembangunan. Info yang saya paparkan dibawah ini sebagai pengetahuan untuk generasi kampung akan datang.

Pokok nipah adalah sejenis palma  hidup di kawasan berpaya, lembah dan berlumpur. Daun pokok nipah yang panjang dan lembut banyak digunakan masyarakat tempatan untuk membuat atap nipah dan digunakan dalam seni anyam-menganyam bakul dan jerami. Pucuk nipah juga digunakan untuk membuat rokok daun atau daun rokok. Pucuk nipah dibuang selaputnya, dijemur dan setelah kering ia dipotong mengikut saiz kira-kira 10cm. Buah nipah boleh dimakan segar, isi buah nipah hampir sama dengan buah kabung. Nira nipah yang dihasilkan daripada tandan buah yang masih muda boleh diminum dan ia dikatakan sangat baik untuk kesihatan. Nira nipah juga boleh dijadikan manisan atau gula nipah. Bunga serta buah nipah muda dimakan sebagai sayuran, dimasak lemak dan kerabu.

                  Pokok nipah adalah sejenis palma  hidup di kawasan berpaya, lembah dan berlumpur.

 Daun pokok nipah digunakan untuk membuat atap nipah dan digunakan dalam seni anyam-menganyam bakul dan jerami. Pucuk nipah juga digunakan untuk membuat rokok daun atau daun rokok.

 
 Aktiviti mencucuk daun nipah sebagai mata pencarian orang kampung
 
Buah nipah yang sudah matang boleh dimakan.
Beginilah isi nipah yang sudah dikopek.

Sumber :- Info dan gambar dari wikipedia.org/atap nipah, adrydau.blogspot, pembekal atap nipah, kosmo 25/11/2012,tok penghulu blogspot, bakau forestry, muafakatbawaberkat dan hati seorang ummi.

1 comment:

  1. hASIL POKOK NIPAH TIDAK ASING DI KALANGAN PENDUDUK kG. lUBUK/sEMERAH, BATU PAHAT.,

    ReplyDelete