Thursday, 22 November 2012

Dulu Kampung Berangan Banyak Pokok Manggis - Kini telah Pupus Di Kampung Ku

Dulu Kampung Berangan kini Jalan Berangan memang banyak pokok manggis dan buah buahan yang lain. Kini boleh dikatakan hampir tiada lagi pokok manggis kerana pembangunan.Kalau adapun sebatang dua yang sudah tidak berbuah lebih kurang 20 tahun. Untuk menambahkan pengetahuan bacalah yang tertulis dibawah :-
                                                              Pokok Manggis      

                                            Bunga Manggis                       Buah Manggis Muda
                                                     Buah Manggis Yang Dah Cukup Masak

Info Buah Manggis.

Indeks 1 :
               Hijau kekuningan dengan sedikit kesan merah.

Indeks 2
              Hijau kekuningan dengan sedikit kesan kemerahan. Kulit buah     apabila dipotong masih lagi mengandungi lateks kuning dan isinya masih melekat kuat pada kulit. Mutu buah yang dipetik pada peringkat ini tidak dapat diterima.

Indeks 3
              Merah kekuningan dengan tompok-tompok kemerahan sekeliling buah. Kandungan lateks dalam kulit berkurangan sedikit dan bahagian ini masih tidak mudah dipisahkan daripada kulit. Buah yang dipetik pada peringkat ini sedia untuk dihidangkan selepas 3-4 hari diperam pada keadaan ambien. Indeks warna ini adalah peringkat yang paling awal sesuai bagi memetik buah.
Indeks 4
Keseluruhan kulit buah berwarna kemerahan dengan tompok-tompok merah yang jelas. Lateks masih terdapat dalam kulit manakala isi boleh diasingkan daripada kulit. Buah yang dipetik pada peringkat ini sesuai untuk pasaran

Indeks 5
Coklat kemerahan pada seluruh permukaan kulit. Buah yang dipetik pada peringkat ini sudah boleh dihidangkan tetapi kulitnya yang tebal masih mengandungi lateks. Untuk eksport, buah mestilah dipetik tidak melampaui peringkat ini.

Indeks 6
Kemerahan pada seluruh permukaan buah. Buah yang dipetik pada peringkat ini sudah sedia untuk hidangan kerana mutu dan citarasanya adalah memuaskan. Isi dan kulit mudah diasingkan manakala kulit sudah tidak mengandungi lateks lagi.

Ungu Gelap atau kehitaman pada seluruhpermukaan kulit. Buah pada peringkat ini adalah terlalu masak.


Sumber info dan gambar wikipedia.org/Manggis, pokok-manggis.blogspot

No comments:

Post a Comment