Sunday, 14 June 2015

Satu Bukti Kg Berangan, Padang Jawa Telah Di Buka Oleh Tok Pakar. Kemudian Datang British Buat Jalan Kereta Api serta Setesen Keretapi. Cerita Cerita Pasal Wak Kairan Yang Di Sebarkan Oleh Segelintir Orang Orang Jawa Di Kampung Padang Jawa Itu adalah Karut Sahaja.

Apa yang ingin saya perkatakan adalah sebaran cerita mulut segelintir orang orang jawa di Padang Jawa kononnya  Wak Kairan buka dan beri nama Padang Jawa. Segelintir orang orang  Jawa di Padang Jawa ini memang tak tahu atau buta sejarah akan kedatangan orang orang jawa ke Selangor. Persoalan yang perlu orang orang jawa di Kampung Padang Jawa ini jawab adalah, adakah British atau Orang Jawa datang ke Selangor ini.? Ibarat pepatah Melayu menyatakan kalau tak ada gula manakan ada semut.Kalau ianya betul orang jawa yang buka Padang Jawa mana buktinya?.

British ada bahan bukti yang ditinggalkan.Apabila Tanah Melayu merdeka pada 1957 maka semua rekod British diambil/di kumpulkan dan disimpan oleh Pemerintah Yang Memerdekakan Tanah Melayu  dan sekarang ini di tadbir oleh ARKIB NEGARA. 

Setesen Keretapi Padang Jawa yang dulunya berhadapan dengan Kampung Berangan.Kampung ini telah diterokai pertama kalinya oleh Tok Pakar bukannya Wak Kairan.Bila Wak Kairan ini datang?

Rekod daripada Arkib Negara yang ingin saya tunjukkan adalah persempadanan tanah reserve Station Keretapi Padang Jawa dengan reserve tanah orang kampung. Kampung Berangan ini telah wujud terlebih dahulu daruipada pembangunan jalan keretapi oleh British pada 1886..

Tajuk     :Forward tracing showing the village reserve and railway station reserve  at Padang Jawa. Lokasi   :Ibu Pejabat  
No.penerimaan / No rujukan : 1957/0152294 
 Sumber : SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI SELANGOR, PEJABAT


Satu lagi yang saya nak tunjukkan pada segelintir orang orang jawa ini dan warga Kampung Padang Jawa adalah cara pentadbiran British nak buat station keretapi di Kampung Padang Jawa. Bukan nya omong omong kosong seperti yang disebarkan oleh segelintir orang jawa di Padang Jawa yang dipenuhi kekarutan konon nya Wak Kairan yang minta dengan British.


Tajuk            :Proposed Railway reserve - Padang Jawa Railway Station
Lokasi         : IBU PEJABAT
No.Penerimaan/No.Rujukan  1957/0130937
Sumber  : SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI SELANGOR, PEJABAT

Rujukan - Arkib Negara Malaysia.

No comments:

Post a Comment