Thursday, 2 May 2013

Alahai Tok Ketua Kat Kampungku - Orang Jawa Hanya Kerja Kontrak Buat Parit Saja Bukan Teroka Hutan Buat Kampung.

Alahai Tok Ketua kat Kampungku bercerita dilaman jajahannya kononnya Wak Kairan dan juga bloggers yang lain yang tunjuk minat pada orang yang dipanggil Wak Kairan atau Kiran atau Sakiran dikatakan peneroka awal Padang Jawa. Mana bukti kedatangan jawa tersebut ke kampung ini.? Yang ada cuma cerita penglipur lara, orang itu cakap, orang ini cakap, tapi tak tahu siapa yang cakap. 

Berikut dilampirkan satu lagi bukti dimana orang orang jawa digajikan sebagai buruh kontrak oleh pihak penjajah mengali / membuat parit diEstate Padang Jawa.Cerita ini berikutan entri saya pada 11 Februari 2013 mengenai wak jawa itu bekerja makan gaji / kontrak , bukannya teroka hutan buat kampung seperti yang digembar gemburkan oleh Tok Ketua Kat Kampungku dilaman jajahannya tanpa sebarang rujukan.

Keratan Akhbar ini adalah daripada sumber Newspaper SG, National Library Singapore . Tujuan mempaparkan keratan akhbar ini adalah untuk sejarah dan pengetahuan warga Kampng Padang Jawa sahaja

"The labour force was very good indeed, and very contented: the bulk of the labour was Tamil with a small gang of Chinese while Javanese did the contract work of drainage etc."

Gambar dibawah ini kononnya ada warga Padang Jawa menyatakan parit ini telah digali oleh Wak Kairan. Parit ini telah dinaik taraf dengan konkrit.

1 comment: